Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Thajsko - země a lidé

Thajsko - země a lidé

Tak, jak je rozmanitá thajská krajina, tak rozmanitý je i všední život jejích obyvatel. Mezi horami na severu a plážemi na jihu najdeme rolníky, pěstitele rýže, chrámy, mnichy i manažery, ti všichni jsou součástí celku.
Horské výběžky Himalájí na severu jsou ještě dnes domovem prostých horalů, kteří se živí zemědělstvím. Natrefíme zde na malé vesničky, které se po staletí nezměnily. Jako v minulosti, tak i dnes jsou zde do pluhu zapřáhnuti voli. Místní obyvatelé zde pořád udržují jejich tradiční životní styl.

Kontrastem k této horské oblasti je úrodná centrální část Thajska, která je pro celou zemi zásobnicí rýže. Zde také "tluče srdce" milionové metropole Bangkok, která je hospodářským, společenským a kulturním srdcem země. Turisté navštěvují především tropický jih a jeho palmami poseté pláže, dále pak zajímavé vápencové pobřežní oblasti a thajské ostrovy.

Při vší různorodosti spojuje Thajsko a obyvatele milá dobromyslnost a požitkový životní styl. K tomu patří také náboženské a další rituály, které jsou bez problémů začleňovány do běžného denního života. Na každém kroku tak narazíte na "domky pro duchy" - když si lidé staví dům, postaví vedle něj i malý domek pro duchy, aby místní duchové nebloudili a neškodili lidem.

Asi 27 000 chrámů slouží pro uctívání Buddhy, k buddhismu se zde hlásí asi 95 procent obyvatel. K nejpozoruhodnějším chrámům patří chrám ve městě Chiang Mai na severu země, kterému se říká Město chrámů, neboť se zde nachází asi 300 duchovních staveb.

Thajsko - země a lidé