Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Thajsko - země úsměvů

Thajsko - usmívající se žena
Autor: babasteve

Každý návštěvník Thajska se může stát i bez speciální přípravy šťastným. Thajci se s uváženou snahou snaží udržovat vztahy se svým okolím, která se netýká pouze známého pozdravení. Místní obyvatelé jsou vůči cizincům velice tolerantní a nechtěně způsobené chyby přejdou rádi se slovy "Mai Pen Rai" (nic se neděje).

Zdravící ceremoniál Thajců nabízí velice zajímavou podívanou. Při pozdravu se spojují ruce jako k modlitbě, hlava je mírně skloněná a na obličeji se vykouzlí přátelský úsměv. Držení rukou signalizuje sociální postavení nebo věk protějšku. Jestliže jsou ruce umístěny až do výšky čela nebo výš, svědčí to o vysokém respektu.

Kdykoliv v Thajsku narazíte na člověka, uvidíte úsměv. Je však těžké nebo zcela nemožné odhalit myšlenky daného člověka. Ale vždy platí: přátelská mírnost Thajců se neztrácí ani v extrémních situacích, netrpělivost je termín jim zcela neznámý. Malé potíže během dne – jako např. dlouhé stání na lístky ve frontě u přepážky – nejsou důvodem pro rozčilování se.

Podle jejich životní filosofie není nic tak dramatické, co by jim mohlo zkazit dobrou náladu nebo radost ze života. Tento životní postoj ovládá všední životy všech Thajců tak výrazně, že by se turisté měli jednoduše přizpůsobit a klidně si kousek z toho vzít s sebou domů.