Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Město Lamphun, 2. část

Lamphun - chrám Hariphunchai
Autor: marhas1

Jeho druhý hod ale selhal a oštěp se mu zabodl přímo u nohou. Král Viranga si až nyní uvědomil skutečnou podstatu onoho královnina daru. Dar byl podvod a oloupil ho o všechnu jeho sílu. Král se ale přesto odvážil třetího pokusu a hodil oštěp vzhůru. Ten ovšem spadl zpátky na zem a smrtelně krále zasáhl do hrudi. Chamadevi tak mohla nechat rozkvétat svou rostoucí říši a dožila se 80 let.

Ve věku 60 let se královna stáhla z politického života, uvolnila trůn svému prvorozenému synovi a vydala se do chrámu Kut Ku. Když zemřela, byly na její počest postaveny stavby Mahaphon Chedi a Suwan Chang Kot Chedi, kam byly po její smrti uloženy i její pozůstatky.

Park a noční trh

V západní části městského příkopu, přímo u Haripunchaiské západní brány, je tržnice a malý park, kam v pátek večer směřují rodiny se školními dětmi. Malé děti si tu hrají na dětských hřištích a mladí studenti se shromažďují ve skupinkách, diskutují o nejrůznějších otázkách a samozřejmě se baví.

Matky a také pár otců se tu pohybují v rytmu hudby, kterou produkují tanečníci aerobiku u městských hradeb. Zdá se, že se tady opravdu všichni dobře baví, a že je vždy v pátek večer doslova celý Lamphun na nohou. Je zajímavé se jen tak posadit na lavičku v tomto parku a sledovat ten pro nás poněkud neobvyklý večerní rej.

Místní trh se značně liší od rušného trhu ve městě Chiang Mai. Zatímco v Chiang Mai se jedná zejména o trh řemeslných výrobků a nejrůznějších uměleckých artefaktů, narazíte na zdejší tržnici na více předmětů běžného života. Spočívá to v tom, že tento trh je otevřen v celé své kráse pouze jednou týdně, a že sem také zavítá podstatně méně turistů. Zájem o výrobky tradičního umění a řemesel tu není až zas tak moc velký.

I název "Talad Nad" odkazuje na tradiční týdenní trh. Jde ovšem o poněkud jiný trh, než obyčejný týdenní trh, o čemž se tu můžeme přesvědčit sami. Je skutečně radostí procházet se po tomto nočním trhu. A stejně jako v jakékoliv jiné tržnici, i tady si přijdou na své milovníci kulinářských požitků.

Bývají tu také otevřeny útulné malé restaurace, na které narazíte podél celé tržnice za některými stánky. Je to bezpochyby velice příjemné, na chvíli se zastavit k malému osvěžení u některého ze stánků a dát si nějaký dobrý nápoj. Nejzajímavější je ale určitě pozorování celého toho ruchu, který tady panuje. Už to samo o sobě je zábava.

Noční trh ve městě Lamphun se koná výhradně v pátek večer. Chcete-li tedy zažít něco opravdu zvláštního, měli byste si naplánovat naši návštěvu thajského Lamphunu právě na pátek.

Lamphun - tržiště
Autor: garycycles2
Geografie: 

Místo

Park v Lamphunu 18° 34' 47.982" N, 99° 0' 22.0248" E
Location