Jste zde

Domů » Potápění

Tha-le Thai, 2. část

Thajsko - podmořský svět
Autor: hasteyr

Kde se potápět?
Detailní informace o potápění v celém Thajsku jsou popsány v různých knihách a potápěčských průvodcích, které jsou kdykoliv dostupné v evropských i thajských knihkupectvích.

Bezpečnostní pokyny při potápění:
I přesto, že Tha-le Thai je v Asii pro potápěče díky svým bezpečnostním opatřením jedním z nejbezpečnějších míst, úrazům se ani zde nedá zcela předejít. Následující rady vám mohou pomoci k bezpečnému u bezstarostnému potápění.

- ověřte si vždy TAT licenci a potápěčské licence pořádajících společností
- seznamte se s nejnovějšími poznatky o potápění a informujte se přesně o potápěčské oblasti, kterou chcete navštívit
- informujte se včas o povětrnostních podmínkách u pořadatele nebo z webových stránek
- přizpůsobte se při plánovaní výletu příslušné roční době a také vašim potápěčským schopnostem
- uposlechněte bezpodmínečně pokynů potápěčských instruktorů
- odhadněte co nejlépe vaše vlastní fyzické hranice a zkušenosti
- při zjištění neobvyklých symptomů neváhejte informovat neprodleně vašeho potápěčského instruktora

Tha-le Thai není významným přírodním dědictvím pouze Thajska, ale celého světa. Chránit ho znamená zachovávat jedinečný ekosystém, který má velký význam jak pro Tichý oceán, tak i pro Indický oceán. Jde o to, zachovat životní prostor pro více spoustu korálů, ryb a další formy oceánského života. Tím, že tomuto životu zachováme přirozené podmínky, zajistíme jeho dalšího rozmnožování a zachováme tak současně toto nanejvýš cenné přírodní bohatství pro naše potomky.

Když se budeme držet následujících pravidel, můžeme pomoci zachovat jedno z nejkrásnějších mořských území naší planety:

Téměř všechny potápěčské lokality se nacházejí v Mořském národním parku. Jakékoliv zabíjení nebo sbírání mořských živočichů je bez výslovného povolení thajských vládních úřadů ilegální. Kdo tato zákonná ustanovení poruší, riskuje zatčení a / nebo vysoké pokuty.

Poplatky pro národní park a poplatky za potápění pro spolek SCUBA slouží k financování ochrany thajských mořských biotopů, mimo jiné výzkumem a značením bójemi. Kdo se potápí správně, ten se potápí bez doteků! A to znamená, opravdu se ničeho nedotýkat. A je jedno, o co se jedná – ať o korály kamenité, korály měkké, gorgonie a nebo o živočichy všeho druhu a velikosti. To je bezpodmínečně nutné pravidlo pro zachování této jedinečné krásy mořského světa pro budoucí generace.

Nepodporujte lov a spotřebu vybraných mořských živočich nebo jejich částí, jako např. útesových ryb nebo žraločích ploutví. Nekupujte žádné suvenýry, které byly vyrobeny z ojedinělých nebo ohrožených zvířecích druhů – např. ze želvy mořské, korálů nebo gorgonií.
Řiďte se vždy pokyny personálu národních mořských parků. Personál informujte vždy, když se vám něco nezdá v pořádku.

Podmořský svět Thajska
Autor: hasteyr